Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /var/www/parfumeplus.dk/96uk-kopenhago.dk/wp-content/plugins/codestyling-localization/includes/idna_convert.class.php on line 421
Taler vi overhovedet det samme sprog? - Volapyk på alle sprog

Taler vi overhovedet det samme sprog?

Product Information

Kommunikation er en rigtig svær størrelse og det er ikke uden grund af mange krige er startet udelukkende fordi folk ikke kan finde ud af at tale sammen. Og når det så endda sker på forskellige sprog og mellem forskellige kulturer, så er det opskriften på noget der skal ende galt.

Og det har historien jo også vist os at det gør gang på gang.

Det kan være rigtig svært at tale sammen. Også selvom man har samme nationalitet.

Det kan være rigtig svært at tale sammen. Også selvom man har samme nationalitet.

Kommunikation i hverdagen

Men det er ikke kun når det er politikerne der taler sammen at tingene går galt. Det sker også i den almindelige danskers dagligdag. Uanset om det er når man taler med sine børn, sin partner, sine venner eller arbejdskollegaerne. Ting kan siges på mange måder og gør man det forkert, så bliver det misforstået og misfortolket i den anden ende.

Meget ofte er det ikke afsenderes ønske at såre den anden part, men hvis de to parter ikke bevæger sig på samme bølgelængde eller er meget forskellige som personer, så kan der bliver sagt én ting, men hørt og opfattet noget helt andet.

Vi ser det også gerne mellem de to køn. Mænd siger én ting og kvinder hører noget helt andet. Et eksempel fra min egen hverdag er ikke mere end et par dage gammelt. Min kone var træt af at støvsuge og jeg fik sagt noget med at vi da bare kunne anskaffe os en af de robotstøvsugere der anmeldes inde på husplushave. Måske fik jeg også sagt noget med at den ville gøre rent oftere eller hurtigere eller noget i den stil. Jeg husker det ikke så klart, men min kone tog det i hvert fald meget ilde op.

Det opfangede jeg ikke lige i første omgang (hun kommunikerede nemlig ikke verbalt men med den salgs signaler som kun kvinder opfanger). Jeg sagde derfor ikke noget og det var så også galt. Selv ikke eksisterende kommunikation er også en slags kommunikation.

Det hjælper sjældent på en samtale at den ene part råber af den anden.

Det hjælper sjældent på en samtale at den ene part råber af den anden.

Svar uden spørgsmål

Det får mig i øvrigt til at tænke på et helt andet eksempel som jeg ved også ofte kan udspille sig mellem mænd og kvinder. Kvinder har det med at tale meget om tingene og gennem ordstrømmen selv komme frem til en løsning. Mænd derimod leder efter løsninger og vil hellere end gerne hjælpe deres koner hvis de bliver bedt om hjælpen. (kilde)

Ofte vil kvinder dog ikke have hjælpen men har blot brug for lyde eller tilkendegivende ord for at føle man hjælper dem. Det forstår mænd bare slet ikke. Hvis ikke der kommer et direkte spørgsmål så lytter de blot, men kommenterer ikke på det. Min kone har ofte vredt spurgt hvorfor jeg ikke ”svarer”. Til det kan jeg kun svare, at der jo ikke blev stillet noget spørgsmål. Lad mig bare være ærligt at sige, at det ikke gør stemningen bedre.

Så i dag har jeg lært at kommunikere med ”lyde”. Jeg behøver blot tilkendegive med lyd at jeg hører at der bliver sagt noget. Ofte behøver jeg slet ikke høre efter hvad der bliver sagt for at det er godt nok. Enkelte gange kan det dog også give lidt problemer…