Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /var/www/parfumeplus.dk/96uk-kopenhago.dk/wp-content/plugins/codestyling-localization/includes/idna_convert.class.php on line 421
Uniformen er et stærkt kommunikationsmiddel - Volapyk på alle sprog

Uniformen er et stærkt kommunikationsmiddel

Product Information

I langt de fleste brancher har man en eller anden form for uniform på når man arbejder. Uniformen er ikke bare et stykke arbejdstøj, men også med til at signalere og kommunikere et eller andet underliggende budskab.

Hvilket budskab afhænger af den enkelte branche. Lad os prøve at tage fat om nogle af dem her og kigge på hvad de signalerer.

En af de typiske uniformer finder vi f.eks. hos sundhedspersonale som læger og sygeplejersker. De har i mange år haft deres traditionelle hvide uniformer som gennem tiden dog har ændret sig i snittet. Meningen med disse uniformer er, at de skal signalere professionalisme, disciplin, omsorg og renlighed over for patienter og pårørende.

?????????????????????????????

Hos politiet, p-vagter og togrevisorer finder vi ligeledes en meget typisk uniform. Disse uniformer er oftest blå. Man siger at den blå farve ofte virke afslappende og beroligende, men dem der arbejder i disse brancher vil nok sige at det ikke altid er tilfældet. Til gengæld signalerer den blå farve også autoritet og det har de i særdeleshed brug for, når de bliver konfronteret af borgere som føler sig uretfærdig behandlet.

Det er ikke kun i offentlige brancher man bærer uniform. I de liberale erhverv ser du typisk at mandelige erhvervsfolk har jakkesæt på og kvindelige har jakke og nederdel på. Selvom denne påklædning oftest er betalt af medarbejderen selv, er det en uniform som enten er bevidst valgt af medarbejderen eller påkrævet af arbejdspladsen. Denne uniform signalerer bl.a. seriøsitet og professionalisme.

Håndværkerens uniform er hans arbejdstøj. Håndværkeruniformen har mere en praktisk betydning end at sende et egentligt signal. Eksempelvis er mekanikerens uniform typisk mørk, så olie og andet snavs ikke fik dem til at se beskidte ud.  Murerens arbejdsuniform skal kunne vaskes ved høje temperaturerne og det kan den hvide farve bedst holde til.

De senere år har farverne dog ændret sig så det er ikke længere altid lige nemt at se håndværkerens fag ud fra hans uniform (kilde).

Men det er ikke kun på arbejdspladser der bæres uniformer. Også i mange fritidssammenhæng er uniformer et almindeligt og vigtigt element. Det gælder f.eks. lige fra spejdere til sportshold, som bære uniform for at vise at de er en helhed, et fællesskab og et hold.

Når uniformen signalere det modsatte

Uanset hvilken branche man arbejder i, skal man tage sin uniform seriøst. Kommer erhvervsfolk i en krøllet skjorte eller jakke vil de blive opfattet som præcis det modsatte af hvad de skulle signalere. Nemlig useriøse og sløsede.

Hvis håndværkeren kommer i meget beskidt eller svedlugtende arbejdstøj signalerer det sjusk. Og kommer lægen eller sygeplejersken med en beskidt uniform signalerer det urenhed. Altså præcis de signaler som de helst vil undgå at signalere.

Andre modstridende signaler

Der er også andre ting som kan komme til at signalere noget forkert i forhold til ens arbejde.

Store synlige tatoveringer vil af mange stadig opfattes som at man har rødder i det kriminelle. Det kan være et uheldigt signal at sende som f.eks. bankmand, forretningsmand eller politi.

Visse smykker, øreringe og piercinger kan ligeledes give modstridende signaler, i forhold til hvad der var meningen.

Husk at det du vil signalere som professionel afhænger i den grad af din påklædning og dit udsende.